Muziek voor ieder moment

Het bezorgde mij vroeger altijd een meewarige glimlach.
Als ik op zondagmiddag even bij mijn oude buren langsging, zag ik ze genieten voor een Duitse tv-zender met schlagermuziek. Ik vond het allemaal gekunsteld overkomen, zo gemaakt vrolijk, ik kreeg er de kriebels van.
Maar blijkbaar heeft deze muziek tot op de dag van vandaag veel aantrekkingskracht op ouderen. De laatste decennia zijn daar ook een aantal Italiaanse zangers bij gekomen, met een repertoire dat hier perfect op aansluit.
Toevallig kwam ik op YouTube een filmpje tegen van Semino Rossi, waar hij door het publiek loopt, terwijl hij “Rot sind die Rosen” zingt.

Normaal zou ik snel wegklikken, maar ik bleef hangen door de blijdschap die deze man in de zaal wist te brengen. Wat een sfeer. Zoveel lachende gezichten en mensen die meedeinden en meezongen. Ik zag een oud echtpaar samen stijldansen en dat zag er zo lief uit. De zanger deelde rozen uit, gaf mensen een hand en een glimlach.
Ik was onder de indruk van het gemak waarmee hij contact maakte, de mensen een goed gevoel gaf en in feeststemming wist te brengen. En van het feit, dat het mij ook blij maakte: help, ik wordt oud!
Gelukkig hou ik ook nog steeds van Dire Straights, Uriah Heep, Creedence Clearwater, Joe Cocker, Rolling Stones, enz. Daar zit tenminste pit in. Maar evenzogoed ook oud….

Misschien moet ik me eens wat meer bezig houden met nieuwere muziek. Na de negentiger jaren vond ik de kwaliteit hard achteruit gaan en ging steeds meer luisteren naar cd’s en liet de radio, met ook nog eens die irritante reclame, voor wat het was.
De hoogste tijd voor een inhaalslag.
Spotify is een prachtige manier om muziek te zoeken. Als je de titel niet weet of de band, typ je gewoon wat je wel weet en meestal vind je het dan. Ik ben nu een album aan het maken met muziek van deze tijd: Nightwish, Pepas, Black Eyed Peas, Bruno Mars, enz.
Ik merk dat mijn smaak breder wordt. In een rustige bui kan ik zelfs klassieke muziek waarderen, terwijl dat me vroeger totaal niet boeide.
Ook ontdek ik steeds meer de kracht van muziek. Het kan je blij maken, troosten, oppeppen en zelfs pijn helen. Het beroep van muziektherapeut vind ik dan ook zeer interessant. Als ik muzikaler was geweest, zou dat voor mij een goede studierichting zijn geweest.
Waar zouden we zijn zonder muziek?