Het huis in Trastevere - Cecile Koops

Het-huis-in-Trastevere---Cecile-Koops

Zoektocht naar verleden en toekomst

Aanvankelijk keek ik wat kritisch naar het concept van een man die plotseling zijn geheugen kwijt was, omdat ik al meerdere films had gezien met dit thema. Maar het blijft natuurlijk een intrigerend onderwerp en Cecile heeft dit heel goed uitgewerkt.

John wordt wakker in een park in Parijs en weet niets meer over zichzelf. Wel heeft hij een sterk gevoel dat hij naar Rome moet gaan. Hier merkt hij dat dit inderdaad vertrouwd terrein is waar hij moeiteloos de weg weet. Hij herkent vaardigheden zoals gitaarspelen en organiseren, waarmee hij, mede met hulp van nieuwe vrienden, zijn hoofd boven water weet te houden.
Ondertussen is zijn vrouw, samen met een vriendin, een zoektocht begonnen die hen uiteindelijk naar Rome leidt. Maar het lijkt een speld in een hooiberg.
Zowel bij John als zijn vrouw wint de radeloosheid steeds meer terrein.
Maar dan maakt hij goede vrienden in het huis in Trastevere. Vanaf dit moment krijgt het boek me steeds meer in zijn greep. Deze vrienden hebben ieder een bijzonder levensverhaal en John merkt dat hij hier niet alleen hulp krijgt, maar ook veel hulp kan bieden.
John maakt goede vrienden waarvan vele ook problemen hebben en samen steunen ze elkaar in de zoektocht naar geluk. Dit boek geeft een goed voorbeeld van de kracht van netwerken, want uiteindelijk lukt het om samen problemen op te lossen en hun leven richting te geven.
John wordt echter nog behoorlijk belemmerd in dat laatste. Want van wie is die ring om zijn vinger met de naam Roos? Kan hij wel een nieuwe relatie beginnen?
Bij vlagen komen er bepaalde feitjes in zijn herinneringen terug, maar hij kan daar niet veel mee.
Dit boek houdt heel lang de spanning erin, wat het geheugenverlies betreft. Ondertussen lijkt hij zich steeds meer thuis te voelen in Rome en weet in ieder geval dat hij hier gelukkig kan zijn.
Door de verhalen heen krijgen we een mooi beeld van Rome. Met uitgebreide omschrijvingen van de mooie gebouwen en straatjes en voortreffelijk Italiaanse maaltijden is de charme van Italië alom aanwezig.
Op wonderbaarlijke wijze, gebeurt er na vele strubbelingen uiteindelijk toch iets dat de belangrijkste herinneringen terug brengt.
Het boek eindigt als een heerlijk feelgood boek.
De spanning die door het hele boek heen loopt leidt stukje bij beetje tot een ontknoping en uiteindelijk gebeurt er iets wonderbaarlijks waardoor alles in stroomversnelling komt.
Hierdoor eindigt het als een heerlijk feelgood boek.