Die irritante kleine letters

En weer pak ik zonder koopbedoeling een leesbril uit het rek.
Achteloos, zonder te letten op kleur, stijl of zelfs sterkte zet ik de leesbril op en haal de inlegzolen uit mijn winkelkar. Wat staat er nu op die verpakking? Kan het op maat worden geknipt? En over welke maten hebben we het dan? Hoe lang gaan ze mee en hoeveel zitten erin? Radeloos wordt ik van die kleine lettertjes. Bijna kan ik nu alles lezen, maar nog niet de maten. Ik draai mijn hoofd naar de tl-verlichting en probeer nog iets beter te focussen door de leesbril met het prijskaartje bungelend op mijn neus. Hebben ze misschien ook leeslampen die je mag testen?
Dit gaat alleen nog over inlegzolen, maar zo sta ik dus ook te turen en

draaien in de supermarkt.
En nee, ik hoef geen bril! Oké, mijn kinderen kunnen het, zij het soms met enige moeite, wel lezen. Maar aangezien het merendeel van het winkelend publiek boven de 25 jaar is, zou het toch aardig zijn om de consument iets meer winkelplezier te gunnen.
En als het nu over een verzekeringspolis gaat zou je er nog vanuit kunnen gaan dat bepaalde teksten opzettelijk klein zijn gehouden. Maar die gebruiksaanwijzingen en productinformatie zijn toch zeker bedoeld om als eerste te lezen.
Helemaal gekmakend is het als de fabrikant voor een onhandige kleurencombinatie heeft gekozen, lichtgrijs op wit, zwart op een donkere kleur of vaalwit op een doorzichtige fles, om maar iets te noemen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer fabrikanten die er wel rekening mee houden, zoals het blikje tonijn op bovenstaande foto met witte letters op donkerblauw.
Thuisgekomen kan, na het uitpakken van de met zorg uitgezochte producten, het spel bij de wasmachine opnieuw beginnen. Wie maakt die tekentjes op de waslabels nu zo klein? Staat daar nu 30 graden of 40? En weten ze wel dat die waslabels na elke wasbeurt moeilijker te lezen zijn? Soms zijn ze uiteindelijk zelfs als geheimschrift verdwenen.
Het lijkt erop dat de ontwerpers van verpakkingen en waslabels zelf nooit boodschappen doen en de was aan een ander over laten.